Létrehozva: 2018.02.12.

Lelkes vagy és vért adnál? Hihetetlen, de ez mind kizáró ok

Egyre több internetes felhívást láthatunk célzott vagy szervezett véradásra. Ha lelkes vagy, és segíteni szeretnél, érdemes tájékozódnod, egyáltalán adhatsz-e vért. Összeszedtük, milyen állapotban vagy milyen betegség esetén nem lehetsz donor.

Szerző Ripost

Idén Romániában és Ausztriában is regisztráltak olyan megbetegedéseket, melyeket a West Nile vírus okozott, illetve Franciaország jelentett Chikungunya vírusfertőzést. Így akik jártak ezekben az országokban, 30 napig nem adhatnak vért hazánkban. Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint a véradás előtti kivizsgáláson erre is szűrik a donorokat. De nem csak ilyen rendkívüli helyzetekben végeznek szűréseket.

A közösségi médiában számtalan felhívással találkozhatsz véradással kapcsolatban, a leggyakrabban azok számára kérnek vért, akik balesetet szenvedtek (ezt hívják irányított véradásnak). De ugyanígy értesülhetsz arról, hol van szervezett véradás éppen. Sajnos azonban nem mindenki alkalmas donornak - és ez nem az egyetlen dolog, ami meglepetésként érhet, ha információk nélkül mész el vért adni.

Ha még soha nem voltál, első körben azt érdemes tudnod, hogy egyáltalán nem vészes a dolog, mindössze fél óra az egész, és egy apró tűszúráson kívül semmit nem érzel. Előtte igyál bő folyadékmennyiséget (ezt egyébként ott is biztosítják), és semmiképp ne üres gyomorral menj! A véradás ugyanis legyengít, fel kell vértezned magad előre.

A személyi adatok megadása után kérdőívet vesznek fel az egészségi állapotodról, majd egy laboratóriumi és orvosi vizsgálat következik, ami során megállapítják, hogy adhatsz-e vért. Számtalan krónikus betegség máris kizár a véradásból, ezekről érdemes az Országos Vérellátó Hálózat honlapján tájékozódnod, hiszen például mentális rendellenességgel, cukorbetegséggel, de akár egy sima vírusfertőzéssel sem adhatsz vért. De nem csak az aktuális egészségi állapot lehet kizáró ok: például ha tetoválásod és piercinged van, csak akkor lehetsz donor, ha azok hat hónapnál régebben készültek. Terhesség és szoptatás ideje alatt, vagy menstruáció idején se lehet vért adni, ahogyan kizárják azt az önkéntest is, aki az elmúlt egy hónapban szedett antibiotikumot.

A véradás során 450 milliliter vért vesznek le - ezzel három beteg életét menthetik meg. Ezen felül még három kémcsőnyit vesznek le,  amin elvégzik a szükséges teszteket: megállapítják a vércsoportod, és vizsgálják a HIV, Hepatitisz-B, Hepatitisz-A, illetve szifilisz fertőzöttséget.

De nem csak a megmentett életek és a szűrővizsgálat miatt érdemes véradónak lenni: kutatások szerint a rendszeres véradás csökkenti a szívinfarktus, a stroke és a daganatos betegségek kockázatát.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyiban is fotózták A sógun gyönyörű színésznőjét - itt vannak a legjobb privát képei

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

borsonline.hu

Távozásáról beszélt a Borsnak a TV2 sztárja: „Lezártam ezt a fejezetet az életemben”

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Ne szórakozz a fradistákkal, főleg ha a Ferencváros polgármestere vagy: szanaszét verték Baranyi új polgárpukkasztó szobrát

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

travelo.hu

Nem ok nélkül nevezik a világ legszebb akácos kertjének ezt a japán csodahelyet

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Nagyon élénk álmaid vannak mostanában? A szakértő megválaszolta, hogy miért

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?