Létrehozva: 2023.09.15.

Megtörte a csendet az alvásszakértő: ezért álmodsz erről az állatról

Ezek az állatok már akkor igen bosszantóak, ha meglátod őket valamelyik sarokban. De hogy még éjszakai is ő nyugtalanítson, az már egy igazi rémálom.

Gyorsan elrepült a nyár és beköszöntött a szeptember, vele együtt pedig kezdetét vette a pókszezon is. Ahogy hűvösebb lesz, bekúsznak a házainkba, és kis hálókat alkotnak a lakásaink kevésbé rendben tartott részein. Ez pedig az arachnofóbok számára ez egy élő rémálom.

Pók ízeltlábú állat sablon
Az arachnofóbok rémálma a pók, na meg a rosszul alvóké is... Fotó: Pixabay

A MatracNextDay szerint egy tanulmány több mint 279 750 álommal kapcsolatos Google-keresést elemezve feltárta, hogy szeptemberben a leggyakoribb álom a pókokra vonatkozik. De mit is jelent ez a tanulmány? Nos, Inbaal Honigman, a híres pszichikus és álomelemző szerint a pókokról való álmodozás gyakran a kreativitás és a türelem iránti igényt szimbolizálja az életedben. A pókokat gyakran a kreativitással és türelemmel kapcsolják össze hálóépítési képességeik miatt.

Ahogy ezek a nyolclábúak aprólékosan építik fel hálóikat, ez annak a jele is lehet, hogy ez idő alatt saját kreatív projektjei vagy ötletei összefonására kell összpontosítania. Álmai arra ösztönözhetnek, hogy felkarolja művészi oldalát, legyen szó az írásról, a festészetről, a zenéről vagy bármilyen más kifejezési formáról

- magyarázta a szakember, aki megjegyezte, hogy a pókokról való álmodozásnak van egy másik olvasata is, miszerint szembe kell néznie a félelmeivel és a bizonytalanságával. Emiatt érdemes figyelemmel kísérni az álmainkat, hogy betekintést nyerj a saját egyedi problémádra.

De miért olyan gyakoriak ezek az álmok szeptemberben?

Martin Seeley alvásszakértő szerint ez a szezonális átmenetnek tudható be. Ugyanis az időjárás változásával és a nappali órák eltolódásával belső ritmusunk és alvási szokásaink felborulhatnak.

Ezek a zavarok élénk és emlékezetes álmokhoz vezethetnek, amelyek gyakran pókként jelennek meg – az élet változásait kísérő bizonytalanság reprezentációja

- fogalmazott Martin Seeley.

Az alvásszakértő hozzátette, hogy a közelmúltban tapasztalható kánikula is előhozta ezeket az álmokat.

„Testünk érzékeny a hőmérséklet változásaira, és a forróbb éjszakák nyugtalanabb alváshoz és gyakoribb éjszakai ébredéshez vezethetnek. Ezek az ébredések arra késztethetnek, hogy emlékezzünk álmainkra, beleértve a pókokat is” - mondta a szakember.

Ha ezek az álmok megzavarják az alvásodat ne ess kétségbe. Martin most elárult néhány tippet, amellyel te is nyugodtan aludhatsz éjszakánként. 

Azért, hogy ne gyötörjenek rémálmok elalvás előtt mindenképpen érdemes hanyagolni az alkoholt. Ugyanis a tüzes víz miatt többen felkelnek éjszakánként, és ilyenkor nehezebb visszaaludni. A pihentető alvás érdekében érdemes korlátozni a képernyő előtt töltött időt.

A gyerekeknél, ha tévé van a szobájukban, az több "éjszakai rémülethez" és rémálmokhoz vezethet, ami összességében rosszabb alvásminőséget eredményez

- emelte ki Martin, aki hozzátette, hogy érdemes két órával lefekvés előtt kikapcsolni a telefont vagy bármilyen más elektronikai eszközt.

Lefekvés előtt meditálj! A tanulmányok azt mutatják, hogy azok az emberek, akiknek jobb a lelki békéjük, általában pozitívabb álmaik vannak, míg a szorongásos betegeknek több negatív álmuk lehet. Amikor felébredsz, érdemes feljegyezned az álmaidat, hogy felismerd mik azok amik ilyenkor visszatérnek és adott esetben felébresztenek téged éjszaka.

A legszokatlanabb pedig a végére hagytuk, ami nem más, mint az az egyszerű dolog, hogy ne aludj a bal oldaladon. Egy kutatás megállapította, hogy a bal oldalon alvók 40%-a rémálmokról számolt be, míg a jobb oldalon alvók mindössze 14,6%-a tapasztalta ugyanezt. Ezért tehát érdemes megfontolnod, hogy milyen pozícióban hajtod álomra a fejedet - írja a Mirror.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

mandiner.hu

Hont András: Ha más nem is, de legalább Rogán megbukott. Vagy várjunk csak…

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Orbán alól kimegy a talaj, Magyarországon hanyatlik a vallás, Horthy egy bohóc volt – nagyot ment a vezető francia lap

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Fantasztikus gyógyereje van a pitypang virágának, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass