Létrehozva: 2021.05.10.

Jó, ha tudod, így kell tökéletes tüzet rakni a grillezéshez

Ezekkel a fortélyokkal könnyebben megy majd a begyújtás.

A jó idő és a nyár közeledtével végre elindul a grillezés, hiszen nincs is jobb annál, mint kint lenni a szabad levegőn és finomakat enni. A sütögetős kerti parti általában az egyik legkedveltebb társasági esemény, mert kötetlen hangulatban lehet beszélgetni, szórakozni és finom ételeket és italokat fogyasztani a közeli barátokkal, családtagokkal. A pácolt és grillezett húsok nagyon közkedveltek, ám az elkészítésük nem olyan egyszerű. Sok buktatója lehet a dolognak, most a legfontosabbhoz: a tűzgyújtáshoz adunk tanácsokat, mert a rossz minőségű faszén könnyen elronthatja az ételek ízét, az egyenetlenül felhalmozott parázs pedig megégetheti a grillhúsokat, zöldségeket.

Fotó: Shutterstock

A tökéletes grilltűz legfontosabb elemei:

  • A faszén minősége

    Talán nem is gondoljuk, de a jól megválasztott brikett vagy faszén legalább olyan fontos, mint az, hogy milyen főzőtudománnyal rendelkezünk. Lehetőleg jó minőségű terméket szerezzünk be, mert az olcsóbb, kétes eredetű csomagolások akár vegyszerrel kezelt hulladékfát is rejthetnek. Ráadásul a nem jó minőségű faszén kellemetlen mellékízt ad a grillezett ételeknek.

  • A begyújtás

    A begyújtás sokak számára jelent nehézséget, de viszonylag hamar bele lehet jönni. Ha egy mód van rá szerezzünk be egy izzítócsövet vagy másnéven grillkéményt, mert ezzel jóval egyszerűbb dolgunk lesz, ráadásul elkerülhetjük a különböző vegyszerekkel teletöltött gyújtófolyadékok használatát. Ez ugyanis kényes termék, mert ha nem színtelen, szagtalan grillgyújtó folyadékot vásárolunk, akkor a szaga sajnos az ételek ízén is érződni fog.

    Az izzítócső használata egyszerű és a segítségével folyamatosan gondoskodni lehet a tökéletesre hevített faszénről. Ez egy lyukacsos vízforraló külsejű eszköz, amelybe csak bele kell helyezni a faszenet, a szerkezet alján elhelyezett rács alatt meggyújtani a gyújtóst, majd a grillbe önteni a tökéletesen izzó fát.

  • Az izzó faszén elrendezése

    Ügyeljünk arra, hogy a kisülő zsiradék ne csöpögjön a faszénre.

    Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a faszén elegyengetését, hogy a húsok egyenletesen süljenek. Ha nagyobb grillező felületünk van, akkor itt egy tuti tipp egyenesen a profiktól: alakítsunk három sávot az izzó faszénnel. Az elsőben sűrűbben és magasabban terítsük a parazsat, hogy ebben a sávban erősebben tudjon sülni az ételünk. A másodikban már legyen alacsonyabban a parázs, így sütési fokozat is enyhébb lesz. A harmadikba pedig egyáltalán ne tegyünk faszenet, ide tudjuk majd félrehúzni a kész sülteket, a hő pedig szépen melegen tartja a fogyasztásig.

  • A biztonság

    Sose hagyjuk őrizetlenül a parázs felett sercegő húsokat, zöldségeket, hiszen mégis csak tűzzel dolgozunk. Oda kell figyelni a biztonságra, ezért mindig legyen a grill mellé egy vödör víz bekészítve. Ahogy a mondás is tartja: jobb félni, mint megijedni.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    A Ferrari máris megbánta Lewis Hamilton leigazolását?

    origo.hu

    Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

    borsonline.hu

    Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

    hirtv.hu

    Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

    ripost.hu

    Ez meg mi? Köllő Babett videójára nincsenek szavak, ilyet még nem láttunk

    magyarnemzet.hu

    Szoboszlai Dominiknek megüzenték, mire számíthat Klopp távozása után

    origo.hu

    Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

    lakaskultura.hu

    Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    ripost.hu

    Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    OTTHONKA

    Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

    OTTHONKA

    Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

    OTTHONKA

    Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

    OTTHONKA

    Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

    OTTHONKA

    Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

    OTTHONKA

    Sokkal tovább friss marad az eper, ha kipróbálod ezt az egyszerű trükköt

    OTTHONKA

    Közel a belvároshoz kétszobás lakás, csupán 35,8 millióért

    OTTHONKA

    Most szedd az akácvirágot! Gyógyító ereje van!