Létrehozva: 2022.04.26.
Módosítva: 2022.04.26.

Mi lesz most a szerencsétlen MSZP-vel?

Ujhelyi István szerint a szegfű elhervadt.

Szerző Ripost

Ujhelyi István szerint a szegfű elhervadt, ezért azt javasolja, hogy az MSZP változtasson nevet, és a cölöpöket meghagyva az alapokig bontsa vissza az MSZP építményét. Tóth Bertalan társelnök viszont egyenesen sikerként éli meg a szocialisták választási eredményét.

„Ezúton megerősítem, hogy amennyiben közösségünk többsége egyetért a párt radikális átalakításával, annak megvalósításában kész vagyok vezető szerepet vállalni és ennek érdekében elindulni a tisztújításon a társelnöki posztért” – ezekkel a szavakkal ajánlotta fel szolgálatait az MSZP férfi vezetői posztjának betöltésére Ujhelyi István európai parlamenti képviselő közösségi oldalán. A közvélemény-kutatások szerint önállóan jócskán a parlamenti bejutási küszöb alatt tántorgó MSZP egykori alelnöke, mint írja, nem pusztán tisztséget, hanem elsősorban úttörő feladatot és kötelezettséget akar vállalni.

Ujhelyi még pártja szombati választmányi ülésén a szocialista párt újjászületését új elnevezésben jelölte meg: „Legyen pártunk új neve Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközössége – javasolta. A párt választmánya előtt úgy fogalmazott: – Ha valóban változtatni akarunk, akkor magunkon kell elkezdeni a változást.” A „cölöpöket” meghagyva, de az alapokig vissza kell bontani az építményt – jelentette ki a szegedi politikus, hozzátéve, azért, mert a szegfű elhervadt. „Nem ugyanazt kell, csak jobban csinálni, hanem egészen mást és egészen más formában” – adta meg a receptet, de hogy ezen mit is kell érteni, az nem derült ki.

Ujhelyi felajánlkozása azért is sajátságos, mert a párt 2019-es választási mélyrepülése idején, az európai parlamenti választáson ő volt az MSZP kampányfőnöke, a bukás egyik fő felelőse, Szanyi Tibor helyett mégis őt „jutalmazták” EP-mandátummal. Holott a 2019-es európai parlamenti választáson az MSZP a Párbeszéddel közös listán indult, és történetének addigi legalacsonyabb támogatottságával, 6,61 százalékkal a korábbi két EP-s mandátum helyett csak egyre lett jogosult.

Továbbá Ujhelyi egyszer már lelépett a szocialisták léket kapó hajójáról, Botka László miniszterelnök-jelölt 2017-es belső megpuccsolása után sértődötten vonult ki az elnökség üléséről és hagyta hátra az MSZP alelnöki posztját.

Tóth Bertalan férfi társelnök az MSZP választmányi ülésén közölte, hogy a tisztújító kongresszuson nem jelölteti magát újra a társelnöki posztra, ugyanakkor a tragikus választási vereségért ő sem vállalja a felelősséget. A társelnök szerint a gyászos szereplésnek az orosz–ukrán háború, a kormány választás előtti osztogatása, a hatpárti együttműködésből kiszűrődő belső ellentétek az okozói, amelyek nem a kormányváltás irányába hatottak.

Tóth Bertalan a párt belső parlamentjén azt mondta: az általa egységesnek nevezett ellenzék 2022-ben lényegében annyi szavazattal kapott kevesebbet országosan, mint ahányan 2018-ban a Jobbikra szavaztak. Az MSZP-ben a 2018-ban egyéni mandátumot szerző és most közös jelöltként indított szocialista képviselők többsége megőrizte a választók bizalmát, és Vajda Zoltán győzelmével az MSZP öt egyéni győzelmet tudhat magáénak – értékelt diadalittasan a pártvezető.

Mindezt párhuzamba állította azzal, hogy bezzeg a Demokratikus Koalíció a harminckét ellenzéki előválasztási győzelméből négy választókerületben szerzett országgyűlési képviselői mandátumot. Ez alapján leszögezte, az összefogás gondolata és az előválasztás sikeres volt. „Ezért azt gondolom, hogy nekünk a jövőben is arra kell törekednünk, hogy a demokrata pártokat egységbe kovácsoljuk” – magyarázta Tóth Bertalan. Tóth a DK-t a maga 7,5 százalékos parlamenti súlyával szintén törpepártnak nevezte.

Mint korábban már többször is szóba került, a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós bűncselekmények miatt nyomoz a zuglói fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos visszaélések ügyében, amely során márciusban a nyomozók házkutatást végeztek a zuglói MSZP-s polgármestert, Horváth Csabát és az akkor még Zugló egyéni országgyűlési képviselőjét, Tóth Csabát érintően, majd gyanúsítottként hallgatták ki az országgyűlési képviselőt, akinek a mentelmi jogát felfüggesztette az országgyűlés.

A korrupciós ügy egyik szála Baja Ferenchez vezetett, aki Karácsony Gergely főpolgármester informatikai tanácsadójának adta ki magát, míg a másik érintett Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, aki az ügyben érintett cég munkatársa, Fuzik Zsolt vallomása szerint 2019. augusztus 6-án az V. kerületi Olimpia parkban 40 millió forint vesztegetési pénzt vett át tőle.

A vizsgálat kapcsán megkerestük a főügyészséget, hogy tervezik-e a hamarosan megalakuló új országgyűléstől a baloldali listán mandátumot szerző Molnár Zsolt mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség tájékoztatása szerint az eljárás sikeres lebonyolításának érdekében, nem áll módjukban információt adni.

A befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban a főügyészség Tóth Csabával együtt, eddig négy személyt hallgatott ki gyanúsítottként.

 


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

magyarnemzet.hu

Ma 90 esztendős a Bud Spencer- és Terence Hill-filmek örökös „fogköpője”

origo.hu

Félmeztelenül fotózták A Nagy Ő bombázóját

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.