Létrehozva: 2022.10.02.

Ujhelyi István lelép az MSZP-ből, azt mondja fakír volt

Ennyi, nincs tovább.

Szerző Ripost

Próbáltam fakírként létezni a szilánkokon, de egyszerűen nem megy tovább. Tízezer-hatszázhuszonhárom nap után elbúcsúzom a Magyar Szocialista Párttól – fogalmazott vasárnapi közleményében Ujhelyi István. 

Az MSZP európai parlamenti képviselője bejelentette vasárnap, hogy kilép a szocialista pártból. Levelében többek között azt írja, hogy valami összeragaszthatatlanul eltört.

Nem gondoltam volna, hogy valaha is így lesz. Hogy ennyi sebet tud ejteni egy darabokra hulló kapcsolat nemcsak rajtam, de minden bizonnyal közösségem testén is. Hosszú idő tépelődése, belső vajúdása és gyászmunkája után írom most ezeket a sorokat. Valami összeragaszthatatlanul eltört.

Azzal folytatta, hogy próbált fakírként létezni a szilánkokon, de nem megy tovább. Tízezer-hatszázhuszonhárom nap után elbúcsúzik a Magyar Szocialista Párttól. Hozzátette, igyekezett legalább annyit visszaadni ennek a közösségnek az elmúlt évtizedekben, amennyit tőle kapott és hiszi, hogy ez sikerült. 

Kötszert lelki sebeimre majd európai szakmai munkám eredményei és a NER elleni küzdelmek biztosítanak. Családomként szeretett közösségemmel a szakítás fájdalmas, mégis meg kell tennem. Tüskéket nem hagyok, új sebeket nem nyitok, vissza nem lövök, egyszerűen lezárom ezt az időszakot. A viszontlátásra, tagtársaim!

– fogalmazott Ujhelyi István a döntésével kapcsolatban rendhagyó vasárnapi nyílt levelében. 

A Magyar Szocialista Párt lejtmenetben van most már jó régóta, Horn Gyula pártja önállóan nem jutna be a parlamentbe, ezért radikális változásokra van szükség a párton belül – mondta Mesterházy Attila még korábban.

A korábbi elnök szerint a haláltusáját vívja a párt, viszont – mint fogalmazott – „még nem halt meg”. A volt elnök úgy látja, hogy az elmúlt négy év politikája hozta el a szocialisták számára azt a mélyrepülést, amely odáig vezetett, hogy egyes közvélemény-kutatók a szocialisták támogatottságát ma már csupán egy százalékra teszik.

Mint ismert, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő a közelmúltban bejelentkezett az elnöki posztra, és ennek kapcsán arról beszélt, hogy „immár nem apró javításokra, hanem teljes átalakításra van szükség”, sőt szerinte új nevet is kellene adni az egykori kormánypártnak, mert a régi már megfakult, avíttá vált. Erre a felvetésre Mesterházy úgy reagált, hogy radikális változásokra van szükség a Magyar Szocialista Párton belül, azzal viszont nem ért egyet, hogy a párt nevét vagy logóját le kellene cserélni.

„Ha egy párt akar valamit, akkor azt csak karakteres, észrevehető, bátor politikával lehet elérni, amelynek az MSZP még mindig letéteményese lehet” – hangsúlyozta az interjúban a pártban jelenleg semmilyen tisztséget nem viselő, a parlamentből is kiszorult politikus.

A radikális változások a volt pártelnök szerint felboríthatják a status quót, ami magával hozhatja azt, hogy a párton belüli elitek elveszíthetik kedvező pozíciójukat: „Vissza kell adni a Skodának a slusszkulcsát” – magyarázta Ujhelyi István visszalépését a pártelnöki pozíciótól Mesterházy. Az is kiderült, hogy nincsen elnökjelöltje az MSZP-nek, viszont az egykori pártelnök szerint amennyiben a tisztújítás folyamatát a belharcok fogják jellemezni, az a párt végét fogja jelenteni. Beszélt arról is, hogy DK-ban van olyan törekvés, hogy az MSZP-ből szipkázzanak el politikusokat, de az ő fejében ilyen meg sem fordult.

A tisztújításra készülő MSZP-ben a tagság többsége Mesterházy Attilát látná a legszívesebben az elnöki székben, a pártvezetés a mai elnökhelyettes, Komjáthi Imre megválasztásáért fáradozik. Forrásaink szerint Mesterházy kigolyózása, csak a vak nem látja, azt szolgálja, hogy egy szűk kör egyéni érdekeinek, a vagyonfelélésnek senki és semmi ne álljon az útjába.

„Csak a sok okos fikázónak szeretném a tudtára adni: Imre szeptemberben elkezdte a Miskolci Egyetem ÁJK-n (állam és jogtudományi kar – a szerk.) levelezőn a személyi és munkaügyi főiskolai szakot! Tudom, mert én az igazságügyi-igazgatási szakot kezdtem meg, és tegnap közös óránk volt alkotmányjogból. Amúgy a beiratkozásnál be kellett mutatni az eredeti érettségi bizonyítványt, és még jó, ha mindenki tudja, a felvételihez kellett egy tantárgyból emelt szintű vizsga is” – írta közösségi oldalán Kormos Anna, Komjáthi Imre MSZP-s elnökjelölt párttársa. A párt belső köreiben ugyanakkor sokan kétségbe vonják azt is, hogy a jelenlegi pártvezetés és főként Molnár Zsolt pártigazgató által favorizált elnökjelöltnek, Komjáthinak egyáltalán van-e érettségije.

Az elnökhelyettes életrajzában ugyanis csupán annyit írt, hogy 1999-ben, vagyis 29 éves korában érettségizett, de hogy hol, mely településen, melyik középiskolában, arról nem tett említést sem. Portálunk ennek kapcsán meg is kérdezte ezt az elnökjelölttől, aki írásban ígért választ, ám elküldött kérdésünkre hetek óta nem válaszol. Vajon miért a titkolózás?

A párton belül mindenesetre nagyon sok a kétkedő, sőt egyenesen katasztrófának tartják Komjáthi elnökjelöltségét. Az MSZP Szimpatizánsok Csoportja közösségi oldalán arról is olvashattunk, hogy a magát tipikus melósnak beállító Komjáthi évek óta a pártvezetés kitartottja, függetlenített elnökhelyettesként évekig havi 800 ezer forintos fizetést kapott az MSZP-től, mellette pedig betették egy fővárosi önkormányzati cég felügyelőbizottságába is, ahol havonta további 161 ezer forintot kapott.

A részben általa alapított Közmunkás Szakszervezetet a közösségi oldalon kamu szakszervezetként írták le, s hozzátették, hogy a Komjáthi által szervezett Éhségmenet is csak látszat munkáslázadás volt, mivel azon párttagokon kívül egy fia munkás nem volt a menetben. A szocialisták jelenlegi elnökhelyetteséhez és elnökaspiránsához ennek kapcsán is elküldtük kérdéseinket, ám nem hogy cáfolat, még válasz sem érkezett.

Egy a Magyar Hírlapnak nyilatkozó, névtelenséget kérő, Komjáthi tevékenységét közelről ismerő párttársa portálunknak úgy fogalmazott: „Imre öt-hat éve a pártelnökség kitartottja. Az elnökségi tagságot is csak úgy vállalta, hogyha korábbi fizetését, amit kazincbarcikai munkahelyén kapott, a párt megtéríti. Ez még teljességgel érthető volt, hiszen hat gyermeke van, akiket el kell tartania. Később azonban nagy pénzért elvállalta azt is, hogy az elnökség bábja legyen, amilyenek a függetlenített párttitkárok voltak a pártállam idején, 2022-ben pedig közös listáról betolták a parlamentbe is. Ugye, ezek után senki nem gondolja azt komolyan, hogy ő majd ellenáll annak a folyamatnak, amely jó ideje már párt vagyonának kiszervezéséről szól, s ha keresztülverik azt, hogy az Imre elnök legyen, mindent alá fog írni.”

Forrásunk hozzátette még: „Imre csupán arra kell, hogy legyen valaki, aki majd a leépülési folyamat végén lekapcsolja a villanyt. Sajnálom azt, hogy ő ezt nem látja, nem érzékeli, miközben most már nincs olyan hét, hogy ne értesülnénk valamelyik pártiroda eladásáról. Gőzerővel folyik a vagyonfelélés. Mesterházy Attila újbóli kigolyózása, csak a vak nem látja, azt szolgálja, hogy egy szűk kör egyéni érdekeinek senki és semmi ne álljon az útjába. Csak szánni tudom Imrét, s nagyon remélem, a végén nem ő lesz az, akinek esetleg majd be kell vonulnia börtönbe...”

Néhány héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy az MSZP 32 millió forintért adta el Keszthely belvárosában a kétszintes, összesen háromszáz négyzetméteres, százmillió forintnál ránézésre is többet érő ingatlanát. Az ezzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük Tóth Bertalan társelnöknek és Molnár Zsolt pártigazgatónak, akik – Komjáthi Imréhez hasonlóan – nem válaszoltak. E hét hétfőjén Hadházy Ákos zuglói országgyűlési képviselő számolt be arról, hogy a Budapest XIV. kerületében helyi elnökké választott Tóth Csaba feleségének cége – Hadházy szerint mélyen áron alul – megvette az MSZP Thököly úti pártszékházát.

Általánosságban a pártszékház eladásáról elmondható, hogy azok úgy zajlanak le, hogy ezt követően a párt az új tulajdonostól visszabérli az ingatlant, hiszen a tagságnak – már ahol még létezik ilyen szervezet – valahol mégis össze kell jönnie. „Így a kecske is elvész és a káposzta sem marad meg” – kommentálta szocialista forrásunk a vagyonfelélési technológiát. A fővárosban például van olyan pártiroda, amelyet havonta 270 ezer forintért bérel vissza a helyi szervezet.

A napokban Siófokról is kaptunk egy fotót, amelyen az MSZP egykori siófoki irodája látható, amely egy önálló telken állt, s szintén vevőre akadt.  Ugyanakkor a város egy másik pontján az MSZP-s képviselő büdzséjéből bérelnek irodát.

 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Engedj el, így könyörgött Varga Judit az őt fogva tartó, tomboló Magyar Péternek - itt a teljes rendőrségi jegyzőkönyv!

origo.hu

Annyira megváltozott az arca az ismert magyar énekesnőnek, hogy rajongói alig ismernek rá

metropol.hu

Elájult a száguldó autóban a sofőr Budán

mandiner.hu

Kitálalt a Liverpool legendája: karakteres vélemény a Szalah-Klopp afférról

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

mandiner.hu

Agyrém: Donáth Anna szerint a magyar kormány miatt szúrtak szíven egy hatodikos kislányt

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit - fotó

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való

POLITIK

Mi vezethet nukleáris háborúhoz?

POLITIK

Egyre durvuló palesztin-párti tüntetések Nyugat-Európában is.